Vad är persisk dans?

Persisk dans är en mjuk och rytmisk dansform som betonar användandet av händer och handleder. Kroppens rörelser, händernas och handledernas former, det rytmiska fotarbetet, isolering och samordning av armar och ben är alla integrerade för att fånga den persiska estetiken i kroppens linjer.

 

Varifrån kommer dansen?

Den orientaliska dansen rymmer en mängd olika dansstilar. Danserna skiljer sig dels de olika länderna emellan men det finns även många folkliga danser i olika regioner i ett land. Idag är det givetvis svårt att veta exakt hur danserna ursprungligen har sett ut. Många är dock överens om att dans historiskt sett länge varit ett sätt att skapa en länk mellan det andliga livet och jordelivet innan de religionernas inträde.

Den klassiska persiska dansen har sitt ursprung i Fars, Iran men har liksom många andra dansstilar influerat och influerats av andra danser, bland annat baletten. I andra delar av landet finns olika folkdanser, såsom azeri och gilaki i norr, baluchisk dans i öst, bandari i södra landet, för att inte tala om den relativt moderna baba karam.

 

Hur ser persisk dans ut?

Nedan är ett exempel av klassisk persisk dans, framförd av Maria under föreställningen 1001 Moves i Holland, juni 2016.
Koreografi av Helia Bandeh (IRN/NRD).