Dansens ursprungliga miljö

Under lektioner ägnar vi så gott som all tid åt att träna teknik för att utföra rörelser, spela fingercymbaler eller använda andra redskap. Ibland smyger vi in lite historia kring dansen och (gissningar om) dess ursprung. Vi har inte riktigt tid att hålla historielektioner när det står dans på schemat men det finns ingenting som hindrar en att själv fördjupa sina kunskaper om den miljö där dansen för länge sedan tagit form.

Jag har tidigare tipsat om en del böcker som mestadels rör dansen i sig men inte så mycket om vad som historiskt sett pågått under olika tider. Jag har sedan en tid tillbaka lyssnat regelbundet på podcasten Historiepodden. Varje söndag släpps nya avsnitt där två historielärare diskuterar ett historiskt ämne. Nu när det är påsklov vill jag gärna tipsa om ett par avsnitt som behandlar de regioner där den orientaliska dansen har sina rötter.

Avsnitt 37: Mesopotamien
Om området som idag är en del av Irak. Det talas om sumerer, akkader, religion, myter, skriftspråk och en del om Gilgamesheposet - allt för omkring 4000 år sedan.

Avsnitt 59: Akhenaton och Nefertari
Som titeln säger handlar detta om den egyptiske faraon Akhenaton (1351–1334 f.Kr.) och hans gemål Nefertiti (1380–1331 f.Kr.) samt den tid och det samhälle de levde i.

Helia Bandeh hänvsiar alltid tillbaka till konst och litteratur i sin undervisning.

Helia Bandeh hänvsiar alltid tillbaka till konst och litteratur i sin undervisning.

Avsnitt 84: Den driftige Darius
En del av Irans historia som utspelar sig runt 500 f. Kr., om hur en av Irans storkungar kom till makten och fattade betydande beslut för landets framtida struktur.

Avsnitt 53: Det Sassanidiska persiens födelse
Ett avsnitt som börjar i Iran år 226 e.Kr. då Ardashir I övertar makten och avslutas runt år 650 i och med arabernas invasion och införandet av islam. Vi får även bekanta oss med religionen zoroastrismen och den gamla eldkulten som vi fortfarande ser under det persiska nyårsfirandet samt drottning Zenobia som under 200-talets senare hälft besegrar romerska legioner.

"Haremsbadet". Målning av Philippe-Jacques van Bree (1786-1871).

"Haremsbadet".
Målning av Philippe-Jacques van Bree (1786-1871).

Avsnitt 130: Osmanernas harem
Många har kanske en bild av ett harem som är baserad på västerländska konstnärers målningar som föreställer något som konstnären själv troligtvis aldrig sett. Stämmer verkligen västvärldens bild av ett harem? I avsnittet sägs bland annat att "haremet är en komplex och fascinerande institution som har spelat stor roll i det här enorma och viktiga historiska imperiet [Osmanska riket]". Här diskuteras bland annat hur kvinnor under 1500- och 1600-talen vinner stort inflytande på den politiska arenan.

Avsnitt 121: Mesopotamiens okrönte drottning
Ett avsnitt om den brittiska arkeologen, författaren och forskningsresanden Gertrude Bell. Som 23-åring, i början av 1900-talet, påbörjade hon en resa som skulle ta henne till olika delar av Mellanöstern. Hon har givit ut böcker i form av reseskildringar och arkeologiska rapporter, har en betydande del i vår historia och deltog tillsammans med Winston Churchill vid fredskonferensen i Kairo 1921.

 

- Trevlig lyssning och glad påsk!