Dans är mer än "bara dans"

Att dansa är ju fantastiskt!
Vad som är minst lika fantastiskt är att man har anledning att ägna lite tid åt historia och traditioner, vilket jag ser som väldigt fin bonus!

Detta kan bland annat innebära letande efter dansare som lär ut folkliga stilar som ofta inte undervisas på dansskolorna. Tillsammans med de folkliga danserna kommer historien om varifrån respektive dans kommer och givetvis vilka kläder som är passande om dansen ska framföras.

Tillsammans med Helia Bandeh har jag tidigare nosat på grunderna inom flera av Irans folkliga danser och i början av våren fick jag genom en dansande vän kontakt med underbara Raha i Linköping. Vi träffades senare för att mer grundläggande gå igenom två dansstilar från norra Iran; gilaki och azari.

Efter ett antal timmars dansande och kikande på youtube började så även ett syprojekt växa fram. Igår fick jag så användning av den nya utstyrseln och var glad över den tid som lagts på träning i de olika dansstilarna. Under ett bröllop önskades nämligen - förutom klassisk persisk dans - just gilaki.