Virvlande inspiration

I torsdags var det dags att klä sig i vitt och virvla runt på dansgolvet. Shahrokh Moshkin Ghalam skulle hålla en workshop i sufidans och jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig.

Under workshopen pratade han aldrig om träning eller övningar, istället valde han ordet "upplevelser". Efter att han pratat om sin idé om sufismens kärna - att känna frihet!  - blev vi ombedda att utföra den första upplevelsen som skulle vara i tio minuter till livemusik av
Behnamn och Reza Samani.

Som de strikta elever vi var, snurrade vi runt på samma ställe i klassiska sufiposer i tio minuter. På grund av att det såg för "perfekt" ut ville Shahrokh istället att vi skulle släppa loss, bli fria, inte tänka, bara vara, följa med i det kroppen vill göra...

Maria Oriental tillsammans med Anna-Karin Karlsson och Shahrokh Moshkin Ghalan. Stockholm, december 2014.

Nästa upplevelse måste ha varat mellan 20 och 30 minuter och blev starkare och mer frigörande. När vi slutar försöka göra och istället tillåter oss att bara vara - det är då vi upplever frihet! Den tredje och sista upplevelsen var lite annorlunda, jag har ingen uppfattning om hur lång tid det tog. Vad som står klart är att jag kom allt närmare "kärnan", vilket var en otrolig upplevelse!

Shahrokh är utan tvekan en kraftfull dansare, både i fråga om energi och teknisk styrka inom olika stilar som han blandar hej vilt. Under följande dags föreställning ingick två minst lika starka kvinnliga dansare. Karine Gonzalez är flamencodansare och Nuria Rovira Salat orientaldansare. De var en fantastiskt stark och inspirerande trio!

Efter föreställning smet vi ner till restaurangen och minglade med det glada gänget dansare och musiker. Jag hoppas verkligen att de kommer tillbaka för fler workshops och föreställningar!

 - Virlva lugnt...!