Persisk dans med Helia Bandeh

Den persiska dansaren Helia Bandeh besökte Stockholm i helgen. Under lördagen höll hon en Ghajar-workshop men dagen innan passade jag på att boka en fem timmar lång privatlektion där vi dansade bandari och sufisk dans, samt en kortare koreografi.

Vi gick bland annat igenom den sufiska dansens grundpositioner och de energier som uppfyller kroppen samt hur dessa sänds vidare ut från kroppen; uppåt till himlen, nedåt till jorden eller utåt till de i rummet närvarande. Helia vägledde mig till det lugn som krävdes innan det spirituella virvlandet kunde påbörjas. Den upprepande maqammusiken var som gjord för att virvla till och framkallade en otrolig känsla.

Jag kan helt och fullt förstå att dansen i alla tider varit så viktig i och med dess koppling mellan jordelivet och det spirituella varandet. En oro är givetvis att snurrandet ska orsaka illamående vilket skulle resultera i att falla. Jag var i ärlighetens namn ganska förvånad över att jag kunde snurra på samma ställe så länge och kontrollerat sakta ner och stanna, utan att varken falla eller känna obehag.

Jag vill avsluta med ett citat från Rosina-Fawzia Al-Rawis bok ”
Grandmother’s Secrets” som handlar om virvlandet och de hinder vi kan stöta på:

Do not see such blockages as something negative, for they are the path to knowledge.
Do not hesitate to give into the force and gravity and let yourself fall.
The earth will greet you like a mother.